Sju misstag när du ska bygga en bastu

Vi har sett många dåliga misstag som människor har gjort med sina bastuprojekt sedan vårt grundande som bastuproducent 1974.

Nu har vi tagit några av dessa historielektioner till tips för att ditt basturumsprojekt ska bli bra! Tänk på att det finns mycket få bastuföretag som har hjälpt över 65 000 bastu kunder att få sina inomhus- och utomhusbastur installerade.

Så här är det största tipset: undvik vanliga misstag och köp ifrån http://bastukompaniet.se/bastu/basturum/ då kan du vara helt lugn med att du kommer att göra rätt.

Bästa tipsen – Hur man undviker utomhusbastu misstag

De flesta av skribenterna av så kallade ”bastu fakta” är helt enkelt betalda författare – de behöver inte vara bastuanvändare eller bastuälskare. Att skriva solida faktiska artiklar om bastu kräver kunskap, erfarenhet och verklig utbildning på just basturum eller ska jag säga ”tid i-bastu”, helst med proffsen – finländarna som känner till detta ämne bäst. Internet kräver tusentals bastuartiklar för att mata sökmotorerna så att författare slår ut bastuartiklar på en virtuell monteringslinje. Denna artikel är skriven av en sann finne och bastuälskare.

# 1 Tips – Köp inte en infraröd värmare för utomhusbruk

Att köpa en infraröd bastu för utomhusbruk är det största misstaget av alla! Infraröda bastur fungerar inte utomhus när temperaturen sjunker 7 till 10 grader (eller mer) under rumstemperaturen inomhus.

Vara medveten om att infraröda bastur fungerar bra i en normal inomhusrumstemperatur eller utomhus på sommaren – men inte i vintern när det är kallt! Om du är frestad att köpa en, få en skriftlig återbetalningsgaranti att säljaren tar tillbaka den när du inte är nöjd med enheten. Bastukompaniet.se sålde tusentals infraröda bastur från 2005 till 2010. Tre (3) såldes som utomhusenheter till Halland, Skåne och Stockholm. Så småningom ville varje kund ha pengarna tillbaka. De fick full återbetalning – de infraröda enheterna orkade helt enkelt inte göra jobbet i kallt väder! Om du är glad att ha 5 månaders användning av ditt basturum, fortsätt sedan med ditt köp. Åh, jag borde nämna att eftersom de är byggda i Kina, är de inte byggda för vinterväder som vi har i Sverige och Finland. Köper du så låt mig veta hur det fungerar för dig!

# 2 Tips – Utomhus Bastu Misstag: Installera inte ett styrkort på din elektriska utomhusbastu

Installera aldrig en styrkort eller kontrollenhet på din elektriska utomhus basturumskrets. Det är inte nödvändigt att vara där med mjukvara. Styrkoret kommer att slå av ofta när du slänger lite vatten på de heta bastunstenarna! Varsegod här har jag sparat dig ca  1200kr.

# 3 Tips – Utomhusbasturum: Välj rätt storlek för en anpassad storlek utomhusbastu

Om du bygger en anpassad utomhusbastu, behåll golvområdet rakt om hela din struktur under 100 kvadratmeter. På så sätt behöver du inte bygglov. Kontrollera det här med din lokala byggbesiktningsmyndighet.


# 4 Tips – Bästa utomhusbastu: Bästa anpassade storleken är 8m*12m

De flesta kommuner tillämpar maximalt storleken av ett Attefallshus för en utomhusbyggnad – du behöver inte ett tillstånd att bygga om du inte överskrider dess storlek. Det är egentligen perfekt för en basturum – som en 8m*12m byggnad är idealisk för en bastu med ett omklädningsrum och en plats för att hålla ved för elden inuti där det blir trevligt och torrt! 8m*12m är korrekta proportioner och fortfarande tillräckligt litet för att hålla projektet ekonomiskt.

# 5 Tips – Utomhusbastu Varning: Vedeldade Bastu skorstenar

De flesta basturum värms upp av en träbrännare med kamin. Skorstenen måste inspekteras av kommunen vid installationen av en vedeldad spis för att säkerställa att skorstenen är korrekt installerad enligt koden som används av den lokala inspektören.


# 6 Tips – Utomhusbastu Varning: Bastu Golv under Vedeldade Spisar

Installera aldrig en vedeldad stenvärmare ovanpå en betongplattform som ligger ovanpå trägolvet. Bastuvärmare och vedeldade ugnar är mycket effektiva, så området nedanför bastuaggregatet kommer att värma upp betongens uteplats. Det har varit känt att det kan självantända en träbastus golv ca 8 timmar senare. Så ingen stenvärmare ovanpå betongplatta med trä emellen.

# 7 Tips – Utomhus Bastu Fel: Dålig bastubeslysning

Om du har el rekommenderar jag att du använder 2 vägglampor – den typ som är tungt med speciella packningar för ytmontering. Med 2 lampor har du balanserad belysning inuti bastuummet och du kan använda en dimmer för att styra bastuns ljusdämpare. Håll dig borta från takpottlampor – deras installation kräver att du inte isolerar runt krukan på grund av att värmen byggs upp. En bastu måste vara välisolerad i taket!
Om du är borta från gallret, använd en kololjelampa på ett litet fönsterhylla på bastustugan. Om bastun är en 8m*12m som är ett bastu och ett omklädningsrum, kommer lampan att ge varm belysning för båda områdena.