Faktureringsprogram vid Webbutveckling

Att utveckla på webben har sin för och nackdelar, just nu sitter vi med ett nytt faktureringsprogram. Det ska hjälpa oss att hantera alla fakturor vi behöver skicka ut till våra kunder. Det har blivit en hel del nya kunder och då krävs det att våra fakturamallar håller måttet och är professionella. Att sitta att skriva en faktura i word duger inte längre och dina kunder tar dig inte på allvar.

Digitalisera ekonomin

För att kunna hantera flödet så har vi valt att digitalisera hela företags flöde. Vi läser in allting maskinellt och gör det redo för den digitala bokföringen. Därefter sker ytterliggare handpåläggning för att få ut informationen från underlagen. Det är den vi kallar metainformationen. Det kan vara saker som ett företags organisationsnummer, referens osv. Vi har jobbar hårt på en teknik som ska kunna känna igen gamla fakturor från våra leverantörer och göra om dem utan någon som helst handpåläggning. Det kommer att skötas via ett mallsystem, som i sin tur hanteras av vår IT-avdelning. Vi kommer att kunna via maskinlärning lära oss att känna av olika referensers handstilar och kunna matcha dem mot tidigare namnteckningar för att ta bort risken att det kommer en blufffaktura.

Den nya ekonomiavdelningen

På avdelningen kommer fokus att gå från att manuellt kontera och göra färdigt vissa delar till att se hela flödet. Ett bokslut kommer att delas in i maskinella uppgifter exempelvis avstämningar och andra liknande saker. Vi kommer att se till att det blir mer intelligenta och mänskliga beslut och att vi i sin tur får se de dumma uppgifterna som saker en dator kan lösa. För att ta oss dit krävs dock att hela bokslutsprocessen kan delas ner i ett flöde som sedan blir arbetsuppgifter. Det kommer att krävs både verksamhetutvecklare och ett flertal anställda på ekonomiavdelningen.

Effektiviseringar

Vi tror att vi kan få lite effektiviseringar men det vi kommer att göra bäst är att se hur vi jobbar med ”rätt saker”. Vi kommer att kunna lägga tid på att inte längre behöva se till att alla ören ligger på rätt konto, det kommer datorn att tan hand om istället får vi ta frågor om periodiseringar och andra bitar. Det kommer att bli en digitalisering.